Skip to main content

gangthelabel-1

Als we één groep mogen kiezen die ons opviel in 2014 qua ontwikkeling en sound, dan wordt dat Gangthelabel. Deze getalenteerde jonge gasten uit Gent zijn flink naam voor zichzelf aan het maken met hun eigen stijl Engelstalige HipHop, door o.a. op het grote festival Pukkelpop en in het voorprogramma van Kid Ink te staan. Met een eerste mixtape in aantocht mogen we ook in 2015 weer veel van ze verwachten. Dit is ons interview met de mannen:

 

Voor diegene die Gangthelabel niet kennen, stel jullie zelf even kort voor!

Gangthelabel is een Gents Hip hop collectief dat in de zomer van 2011 werd opgericht onder initiatief van Aswin (Kuston) Van de Cotte (19) , Dries (Dro) Overmeire (18), Gyamfi (Dipsy) Kyeremeh (19) & Mathieux (Nkay Blessed) Ngoie Kapaj (21). Nog volop in de ontwikkeling & qua stijl tot op heden niet echt in een vak te plaatsen.

Gangthelabel, waar komt die naam vandaan?

De naam kwam voort uit de username van Aswin’s oude YouTube kanaal. Toen we opzoek waren naar een naam voor het collectief, leek Gangthelabel vrij toepasselijk (niet Gang The Label / GangTheLabel / …) en zijn we er sindsdien gewoon verder mee gegaan.

gangthelabel-6

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om Engelstalige hiphop te maken?

In de eerste plaats om een groter publiek aan te kunnen spreken, zowel op muzikaal vlak als op verstaanbaarheid. Wij zelf zijn ook grotere liefhebbers van de Engelstalige (Amerikaanse) HipHop. De uitdaging om het als één van de weinige toch maar op die manier te proberen maakt het extra interessant.

Wat is jullie inspiratie voor jullie tracks?

Goede muziek, vibes, energie en kruiden.

Gangthelabel bestaat uit 4 man (3 mc’s en 1 dj). Hoe komt een track bij jullie tot stand? Wordt er eerst een beat gemaakt…? of?

Onze tracks kunnen voortvloeien uit plotse ingevingen of door uren te veinzen op een bepaald idee tot er wat degelijks uit voortgebouwd is. Hoewel we af en toe een bestaande beat aan durven gaan, worden onze producties meestal gemaakt door Aswin. Eenmaal we een weg gekozen hebben qua lyrics & feeling gooien we al onze ideeën samen en werken we het nummer verder uit in de studio tijdens de opnamens. Erna wordt alles standaard afgemixt en af en toe weggestuurd voor een externe mastering.

Jullie zijn ondertussen al 4 jaar bezig, toch is veel van jullie oude materiaal niet meer online te vinden, waarom die keuze?

Sinds het prille begin plaatsten we al onze afgewerkte creaties online om opinies te horen / lezen en uit overtuiging dat alles wat we deden goed was. We zijn al bezig met creëren van muziek sinds we 13-14 waren, ondertussen zijn we jong volwassen en dus ook al heel wat veranderd. Op een bepaald punt in onze muzikale ontwikkeling besloten we onze oude video’s van YouTube te halen om ons meer op het heden en de toekomst te kunnen richten en mogelijke verwarring te vermijden bij het vormen van de total picture.

gangthelabel-5

Jullie werken al een tijd aan jullie eerste mixtape. Wat kunnen we hiervan verwachten?

Heel wat creativiteit en experimentele muziek die zowat alle kanten uitgaat; van hele mellow tracks naar heavy futuristische bangers. Feel good music voor verschillende gelegenheden, van laid back smoke sessies tot turned up car tunes. We willen niet overkomen als lyrische rap goden die de boom bap in leven willen houden, dat laten we over aan andere talenten. It’s all love and positivity.

Er zijn tot op heden geen featurings op jullie tracks te vinden, hoe komt dat en met wie zouden jullie graag een keer willen samenwerken?

Dat komt in de eerste plaats omdat we nogal kritisch en eigenzinnig zijn in wat we doen en we tot noch toe niet de juiste mensen ontmoet hebben waarbij er wederzijds interesse en good vibes aanwezig zijn. Samenwerkingen komen er aan, hoogstwaarschijnlijk vind je er wel op onze eerste tape. The future will tell.

Afgelopen jaar stonden jullie in het voorprogramma van Kid Ink en ook op Pukkelpop. Wat is jullie bijgebleven van deze experience?

De hype & de liefde in het publiek en de omvang ervan. Ook al waren we toen nog niet wat we over enkele jaren zullen zijn qua live experience, het waren dope showcases waarvan er nog vele mogen volgen.

Jullie zijn in 2014 getekend bij Universal, wat zijn jullie (grote) plannen voor het komende jaar?

We zijn niet graag op voorhand te ambitieus, we zien achteraf wel hoe groots onze plannen uitlopen. Er mag in ieder geval uitgekeken worden naar ons eerste project, sowieso een classic voor de contreien. Hopelijk heel wat shows en misschien wel onze eerste stappen naar het buitenland, wie weet.

Wij zullen de mannen volgen en jullie op de hoogte houden van hun toekomstige projecten. Voor meer Gangthelabel volg de heren op Facebook en Twitter!

 

Leave a Reply