Is een maand in Spanje wonen goedkoper dan maandje stoken in Nederland?

spanje goedkoper stoken

De energie– en gasprijzen zijn zo enorm gestegen dat niemand eraan onderuit komt. Mensen zijn dan ook wanhopig op zoek naar goedkopere manieren om warm te blijven tijdens de koude winterdagen. Nu blijkt dat het zelfs goedkoper zou zijn om een maand in Spanje te wonen dan om een maand te stoken.

Spanje goedkoper dan stoken

Is het echt goedkoper om een maand in Spanje te wonen dan om een maand te stoken? Een simpele berekening biedt de antwoorden. Voor veel mensen is het namelijk inderdaad voordeliger om naar het zonnige zuiden te trekken dan om hier ’s winters de verwarming aan te zetten. Dit is vooral voordelig als je een modelcontract hebt. Bij Eneco betaal je met dit contract 4,65 euro per kuub gas en 1,03 euro voor een kilowattuur stroom. Tijdens de echte koude dagen gebruik je ongeveer 250 kWh stroom en 200 kuub gas, waarmee je kosten al snel op zo’n 1183 uitkomt voor die maand. Dit kan nog veel hoger oplopen.

Vanaf 1 januari zal het alleen nog maar voor de echte grootverbruikers opleveren om zuidelijk te overwinteren. Dan gaat namelijk het prijsplafond in, waardoor je voor een kuub gas nog maximaal 1,45 betaalt en voor een kilowattuur stroom 0,45 cent.

Pak je koffers

Het is mogelijk om goedkoper een maand in Spanje te wonen dan in Nederland te blijven en te stoken. Daar zul je immers niet de verwarming aan hoeven te doen en de boodschappen zijn goedkoper in Nederland. Als je een goed dealtje weet te vinden bij een Air B&B, zou het je heel wat centen en kopzorgen kunnen besparen. Dit kan namelijk al voor zo’n 700 euro per maand. Pak je koffers maar!

Bekijk de video

Bekijk hieronder meer over de gevolgen van de stijgende energieprijzen en wonen in Spanje.

via RTL Nieuws, GewoonvoorHem Beeld: Unsplash