Italiaanse club wees Ajax-doelman André Onana af vanwege huidskleur

André Onana

André Onana was drie jaar geleden in gesprek met een club uit de Italiaanse Serie A over een mogelijke transfer. Deze ketste echter af vanwege de huidskleur van de Kameroener.

“Na de verloren finale met Ajax tegen Manchester United om de Europa League sprak ik met een Italiaanse club over een transfer”, vertelt Onana in het NRC. “De gesprekken zijn goed verlopen, totdat de directeur van de club met mijn manager belde en vertelde dat ze dachten dat Onana een geweldige doelman is maar ze mij geen contract konden geven. Een zwarte keeper zou te veel problemen met hun supporters geven.”

“Natuurlijk doet zo’n verklaring pijn”, vervolgt de doelman van Ajax. “Maar ik zou het erger hebben gevonden als de club had gedacht dat ik niet goed genoeg was. Dan zou het nog mijn schuld zijn. Nu dacht ik, ik kan niet veranderen wie ik ben. Waarom zou ik me daar zorgen over maken? Ik ben donker en Afrikaans en daar ben ik trots op. Als mensen me niet leuk vinden omdat ik donker ben, geen probleem. Dat kan mij niet schelen.”

Check hier al André Onana’s reddingen van vorig seizoen: