‘Junkfood eten vergroot de kans op het krijgen van een depressie’

Van weinig dingen wordt je zo gelukkig als het moment wanneer je flinke trek hebt en de eerste hap neemt van je favoriete burger of pizza. Toch blijkt uit onderzoek dat teveel junkfood juist een depressie kan veroorzaken.

Junkfood eten depressie

Eetgewoontes

Een team van Britse en Spaanse onderzoekers legde op basis van 41 resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken de link tussen eetgewoontes en geestelijke gesteldheid. Mensen met een mediterraans dieet, met veel vis, fruit, noten en groenten, bleken een mindere kans op depressies te hebben, mensen die veel fastfood aten juist meer.

Ontstekingen

De reden dat het eten van veel vet en suiker voor depressie zorgt, is omdat ze ontstekingen in je lichaam kunnen verergeren. Dit betekent niet alleen in je verteringssysteem, maar door je hele lichaam, waaronder dus ook je hersenen. De neurotransmitters, de stoffen in je lijf die elektrische impulsen afgeven aan je hersenen, worden hierdoor verstoord. Deze neurotransmitters zijn onder andere verantwoordelijk voor je humeur.

De artsen raden nu dus aan om bij toekomstige patiënten, behalve het geven van antidepressiva en therapie, ook naar het dieet te kijken.

Check hier de resultaten van het onderzoek naar de relatie tussen depressie en junkfood:

Onderzoek wijst uit: “Frikandellen eten blijkt supergezond!”