In Amsterdam en heel Nederland is flinke ophef ontstaan over bepaalde YouTubers die stiekem video's maken van vrouwen die nietsvermoedend genieten van de zon. Vooral op plekken als het populaire Marineterrein zijn meerdere zonnende vrouwen zonder hun medeweten gefilmd. Deze beelden zijn vervolgens online gezet en miljoenen keren bekeken. Het gaat om vrouwen in badkleding of tijdens een dagje uit, vaak gefilmd met de nadruk op hun uiterlijk. De video's zijn buiten opgenomen, zoals wel vaker youtubers met een camera rondlopen en eerste-persoons beelden maken van de sfeer in een
stad. Maar door titels van de video's zoals "blonde meisjes in Amsterdam" of "wild nachtleven", wordt er een seksualiserend karakter gecreëerd, en dat zorgt voor de ophef. Een van de video's, gemaakt op het Marineterrein, trok alleen al meer dan 3 miljoen views voordat deze werd verwijderd na media-aandacht.
Politieke reacties
D66-raadslid Elise Moeskops sprak haar afschuw uit over de situatie en riep via Instagram op om deze video's massaal te melden bij YouTube. Ze benadrukte dat dergelijke praktijken niet thuishoren in een stad als Amsterdam. „Het is belachelijk. Je ligt daar rustig van de zon te genieten en nietsvermoedend sta je zonder toestemming op YouTube. Het is echt vernederend.” Ook organisaties als Helpwanted.nl en privacyadvocaten riepen op tot actie, waarbij werd aangegeven dat de video's mogelijk onrechtmatig zijn en de grenzen van de wet opzoeken.
Juridische grenzen aan filmen in het openbaar
Hoewel filmen in de openbare ruimte in principe is toegestaan, wijzen experts erop dat het heimelijk filmen met seksualiserende intentie mogelijk de wet overtreedt. Volgens media- en informatierecht advocaten is het essentieel om te kijken naar de context waarin mensen worden gefilmd. Wie bijvoorbeeld half gekleed in de zon ligt te ontspannen, heeft wel degelijk recht op privacy, ook al gebeurt dat op een openbare plek.
Het YouTube-kanaal in kwestie is inmiddels verwijderd, maar dat betekent niet dat het probleem is opgelost. Volgens experts en hulporganisaties duiken er telkens weer nieuwe accounts op die vergelijkbare content plaatsen. Ze pleiten voor strengere regelgeving en snellere handhaving door platforms als YouTube om dit soort content direct offline te halen. Bekijk beelden hieronder:
Voor de betrokken zonnende vrouwen is de impact groot. Ze voelen zich geschonden, boos en vernederd. De beelden werden zonder toestemming gedeeld en bekeken door miljoenen. Verschillende vrouwen gaven in media-interviews aan dat ze zich minder veilig voelen op openbare plekken. Ze hopen dat meer mensen zich bewust worden van de risico’s van heimelijk gefilmd worden en dat wetgeving en handhaving beter worden.
De situatie rondom het stiekem filmen van zonnende vrouwen in Amsterdam legt een schrijnend probleem bloot: de grenzen tussen openbare vrijheid en persoonlijke privacy vervagen. De ophef toont aan dat er behoefte is aan duidelijke regels, bewustwording én actie van platforms en overheid om mensen te beschermen tegen ongevraagde online blootstelling.