Onderzoek wijst uit: Vroeg opstaan is slecht voor onze gezondheid én prestaties

Lifestylenov 27 2017, 19:05
We wisten het natuurlijk al lang maar nu zijn ook onderzoekers er eindelijk achter: Vroeg opstaan is slecht voor onze gezondheid én prestaties.
Uit een langetermijnstudie, uitgevoerd op een Engelse school, is namelijk gebleken dat wanneer scholen pas om 10:00 beginnen, het ziekteverzuim halveert en de resultaten van scholieren verbeterd. De begintijd van de lessen bleken een grote impact te hebben op de gezondheid van de leerlingen. Bij jongeren vanaf 18 jaar zou de ideale begintijd van school of werk zelfs pas om 11:00 of 12:00 uur zijn.
Professor Paul Kelly, hoofdauteur van het onderzoek, geeft aan dat obesitas en depressie een direct verband hebben met vroeg opstaan. “Het begint met fysieke ziekte, maar daarna komt de mentale gezondheid in het gedrang. En last but not least is er de academische prestatie.”
Vergelijkbare onderzoeken wereldwijd tonen gelijkwaardige effecten. Koplopers in slaapgebrek zijn de Amerikanen. Veel scholen in de VS beginnen ’s ochtend al om 7:00 uur. “De scholieren zelf en hun ouders moeten beseffen dat er een probleem is”, zegt Kelley. “Dit probleem toont aan dat onze samenleving met een verkeerde timing draait”.