Man verandert leven na 16 jaar celstraf, wordt universiteit professor

Een voormalige drugsdealer heeft zijn leven in de gevangenis veranderd en werkt nu als hoogleraar criminologie met studenten in gevangenissen.

Stephen Akpabio-Klementowski werd veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf wegens het handelen in drugs. Hij begon met het dealen van drugs als gevolg van het overleiden van zijn vader toen hij nog een tiener was. Stephen omschrijft die periode als een tijd dat hij het gevoel had dat hij ‘alles moest pakken wat hij kon’.

In de eerste drie maanden van zijn celstraf sprak Stephen met niemand, maar hij begon zich open te stellen nadat hij in de keukens was gaan werken. Hij werd later beoordeeld op zijn onderwijspotentieel, waarna hij werd aangemoedigd om zich in te schrijven aan de Open University in Engeland.

Stephen’s tijd achter tralies

Terugkijkend op zijn verleden met de BBC gaf Stephen toe dat de grootste barrière om zichzelf te veranderen bij hem lag.

Zo vertelde hij: “I’d left school with no qualifications, nothing. I was scared of my future.

Ondanks al zijn angsten besloot Stephen het toch te proberen, dus bracht hij zijn dagen door met werken in de keuken en zijn nachten met studeren. Hij studeerde zittend op het toilet zat, terwijl zijn celgenoot in een diepe slaap lag.

Lees ook hier meer over dealers die wasmiddel verkopen maar totaal fout gaat

Man verandert zijn leven na 16 jaar in de cel en wordt universiteit professor

Studeren in de cel

Stephen vond een nieuw gevoel van hoop toen hij zijn eerste vak had afgerond, en hij ontdekte dat studeren iets was waarop hij zich kon concentreren. Hij ontdekte dat andere gevangenen en bewakers twijfelden aan zijn motivatie, en sommigen vertelden hem dat zijn strafblad hem zou tegenhouden, maar Stephen negeerde de negatieve berichten, wetende dat hij het veranderen was, ongeacht de uitkomst.

I discovered I loved learning. And that was enough to keep me going.

Stephen was in staat om na acht jaar de gevangenis te verlaten, tegen die tijd had hij zowel zijn eerste graad als twee andere diploma’s op masterniveau afgerond.

Na zijn vrijlating vond Stephen een baan als studenten begeleider in gevangenissen,, een passie voor hem vanwege zijn eigen ervaring achter de tralies.

Stephen Akpabio-Klementowski als professor aan de Open Univeriteit

Hij hoopt dat zijn verhaal anderen zal inspireren, aangezien hij erkende dat zijn gebrek aan kwalificaties hem weinig vertrouwen had gegeven, maar hij voegde eraan toe: “dat betekent niet dat je niet kunt leren”.

Everyone has the potential and the power to change. I’ve seen it, and I’ve lived it.

Stephen is nu trots op zijn leven, gezin en baan. Hij hoopt dat andere gevangenen hun tijd in de cel zullen gebruiken om te gaan studeren, om zo een nieuwe carrière na hun vrijlating te vinden.

Bron: BBC Ideas, Foto: Open University/BBC/Unilad