Meekijken in Expose groepen: Meisje onthult hoe naaktfoto’s en adres lekten via Telegram

Het wordt gezien als de toekomst van messenger diensten: Telegram. De gratis chat-app is beveiligd door middel van encryptie. Het grote voordeel is dus dat je veilig kunt chatten en dat alleen de ontvanger de chat kan lezen. Toch zit er ook een duistere kant aan deze geheimzinnigheid. Tienduizenden jongeren gebruiken Telegram om foto’s en contactgegevens van voornamelijk meisjes en vrouwen te verspreiden in zogeheten ‘expose groepen’.

Expose groepen

Gepaard met obscene verhalen over het slachtoffer wordt in groepschats opgeroepen tot actie door teksten als: ‘’Mensen expose haar! Ik ben d’r achter gekomen dat ze m’n broer heeft gepi*pt.” Door de komst van anonieme messenger diensten verdwijnen sociale normen en waarden en worden honderden jonge levens kapot gemaakt.

Telegram 

Nieuwskamer heeft als experiment tien maanden lang in verschillende expose groepen meegekeken en kwam tot schokkende conclusies. “Telegram vertelde ons dat zij actieve moderatoren hebben op illegale, pornografische content. Zo namen wij zelf de proef op de som door vijftig naaktbeelden te rapporteren. Nu, drie weken later, staan alle beelden nog steeds online.”

“Voor ons item gingen wij in gesprek met Robbin – een slachtoffer van exposing – en haar moeder. Van hen horen wij uit de eerste hand wat de gevolgen voor een slachtoffer kunnen zijn. Zo durfde zij weken haar huis niet te verlaten. Sara Alaoui-Dekker richtte de Safe Space Club op om meiden zoals Robbin te helpen na exposing. Zij vond dat er onvoldoende slachtofferhulp bestond terwijl het trauma net zo ingrijpend is als bij fysiek seksueel geweld. De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, vertelt op welke wijze zij als vooraanstaand politicus campagne voert voor slachtoffers en tegen online shaming.”

Bekijk het item hieronder:

Via Nieuwskamer