Bol.com weert Zwarte Piet. 'Iedereen moet zich welkom voelen'

Net binnenaug 19 2020, 12:12
Bol.com stopt met het verkopen van producten waarop Zwarte Piet of stereotype afbeeldingen staan. Volgens de webwinkel moet 'iedereen zich welkom voelen' en Zwarte Piet draagt daar niet aan bij. Verkooppartners krijgen tot eind september de tijd om hun assortiment aan te passen.
Bol.com vindt het belangrijk dat niemand zich gekwetst voelt, zo laat een woordvoerder weten. ‘Je welkom voelen gaat niet samen met assortiment dat aanzet tot discriminatie of haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren. Recente inzichten hebben ons geleerd dat Zwarte Piet als kwetsend kan worden ervaren.’

Zwarte Piet niet langer toegestaan

Bol.com verbood eerder al producten met afbeeldingen van geschminkte mensen. De webwinkel gaat nu een stapje verder: het is niet langer toegestaan om de term 'Zwarte Piet' of stereotype afbeeldingen te gebruiken.

Vrijheid van meningsuiting

De Zwarte Pietendiscussie, die elk jaar terugkomt, is heviger dan ooit. Zo verboden Facebook en Instagram eerder al alle Zwarte Pietenfoto's, wat tot heftige reacties leidde. Veel mensen vinden dat Facebook de vrijheid van meningsuiting niet respecteert.
508a2408 97cf 4174 8e78 b2beb4ad4ca3 thumb1024
Bron: ND, Bol.com

Lees ook: