Facebook verwijdert groot aantal Zwarte Piet-actiegroepen met duizenden leden

Net binnensep 04 2020, 12:08
Het is pas net september, maar de jaarlijkse Zwarte Pieten-discussie is alweer maanden bezig. En die discussie zal ook nu weer flink oplaaien, nadat Facebook een groot aantal Zwarte Piet-actiegroepen verwijderde.
Onder meer de pagina's Zwarte Piet liefhebbers met meer dan 52,2 duizend volgers, Actiegroep Pro Zwarte Piet, (44,6 duizend), Red Zwarte Piet (30 duizend), ZWARTE PIET MOET BLIJVEN met 5,4 duizend likes en de Zwarte Pieten fanclub met 10,2 duizend leden zijn inmiddels niet meer te vinden.
Onlangs kondigde Facebook al aan afbeeldingen en video's van Zwarte Piet en blackface ("een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen") te gaan verwijderen, als onderdeel van de wereldwijde strijd tegen racisme.
Facebook is van plan om technologie in te voeren waarmee op termijn gebruik gemaakt kan worden van kunstmatige intelligentie voor het blackfacebeleid, zoals we al veel doen voor andere huisregels". Momenteel moeten afbeeldingen nog worden gerapporteerd.
Bron & beeld: NU.nl, NOS.nl

Onlangs deden ook Bol.com en Amazon alle Zwarte Piet en blackface artikelen in de ban: