Let op: er is een hoop gevaarlijk namaakvuurwerk in omloop

Net binnendec 31 2016, 15:33
Uit onderzoek van de Politie blijkt dat de populairste illegale vuurwerk in Nederland, De Cobra, op grote schaal te worden nagemaakt. Er loopt nu een onderzoek om erachter te komen waar de net vuurwerk vandaan komen.
Het originele Cobra-vuurwerk wordt geproduceerd in Italië. De namaak variant wordt perfect nagemaakt inclusief de Italiaanse etiketten. Waar deze precies vandaan komen is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk in China of Oost-Europa.
Volgens de politie zou de originele Cobra’s al levensgevaarlijk zijn, echter de namaakvarianten zou vele malen gevaarlijker zijn. Dit zou mede komen door de slechte kwaliteit van de replica's. Zo vertelt vuurwerkdeskundige Ad Nieuwdorp aan de NOS:"Daarvan weten we totaal niet hoe ze gefabriceerd zijn. De lontjes en de plastic dopjes op de koker kunnen losraken, waardoor het flitspoeder eruit lekt."
Er zouden volgens de politie twintig verschillende soorten van de Cobra in omloop zijn in Nederland, waarvan een deel namaak. De politie heeft de afgelopen tijd 25.000 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen, waaronder duizenden Cobra’s. Dat is minder dan vorig jaar.
Bron: NOS