protective mask gabe9316ef 1920

"Mondkapjes waardeloos": Dit bedrijf moet 43 miljoen terugbetalen aan Nederland!

Net binnendec 08 2022, 9:48
Mondkapjes zijn sinds de coronapandemie in 2020 aanving, nergens meer raar om te zien. Iedereen had ze bij zich; in de auto, in je tas, aan je pols. Zelfs nu nog slingeren in de meeste huishoudens wel wat maskertjes rond. In Nederland kwam een mondkapjesplicht niet zonder slag of stoot. Een bedrijf die 18 miljoen mondkapjes aan Nederland zou leveren, was uiteindelijk maar in staat 200.000 bruikbare maskers te produceren. De rechter bepaalde dat het bedrijf het overige bedrag van de aanbetaling, 43 miljoen euro, moest terugbetalen.

Mondkapjes waardeloos

Het bedrijf 02 Health specialiseert zich in apparatuur voor luchtkwaliteit en maakte met de Nederlandse staat een deal. Zij zouden 18 miljoen FFP2 mondkapjes leveren voor ruim 56 miljoen euro. Dat is omgerekend meer dan 3 euro per mondkapje! De staat deed een aanbetaling van 45 miljoen euro, zo'n 80 procent van het totaalbedrag.

Geld terug

Ruim een jaar later waren niet alleen het overgrote deel van de mondkapjes niet geleverd, de kapjes die er wel waren, konden niet gebruikt worden. Ze hadden slechte filters of de pasvorm was niet goed. In mei 2021 eiste de overheid dat het bedrijf 43 van de 45 miljoen euro terug zou betalen. Omdat ze slechts 2 miljoen aan bruikbare mondkapjes over hielden uit alle geleverde maskers.

Bekijk de beelden hieronder:

Bron: AD