Skip to main content

Het Openbaar Ministerie van de Verenigde Staten eist omgerekend 11,3 miljard euro van de Mexicaanse drugsbaas Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán. Dit bedrag komt volgens de lokale autoriteiten overeen met het bedrag dat El Chapo met de drugshandel heeft verdiend.

‘El Chapo’ was de grootste drugsbaron van dit moment en gaf leiding aan het gewelddadige Sinaloakartel, dat verantwoordelijk was voor diverse soorten drugshandel in de Verenigde Staten. Ook werd hij bekend door een aantal spectaculaire gevangenisontsnappingen.

Op 8 januari 2016 werd Guzmán na een schietpartij in de stad Los Mochis, in zijn thuisstaat Sinaloa opgepakt, waarna hij een jaar later werd uitgeleverd aan de VS, onder voorwaarde dat hij niet de doodstraf zou krijgen.

Afgelopen januari werd hij door de rechtbank in New York schuldig bevonden aan alle aanklachten, onder meer drugshandel. Op 17 juli zal hij zijn straf te horen krijgen, die hoogstwaarschijnlijk een levenslange gevangenisstraf zal zijn.

Een van Guzmán’s advocaten noemt de geëiste miljarden symbolisch’: “De overheid heeft nog nooit een cent van deze zogenaamde miljarden kunnen traceren.”

Bekijk de brute inval van het arrestatieteam dat El Chapo oppakte:

Leave a Reply