Rectificatie: “Politie slaat FBI agent in de boeien blijkt vals nieuws” (Video)

Rectificatie UPDATE: De viral video van de vermeende FBI agent en het verhaal blijkt na een uitgebreide fact check wereldwijd niet juist. Het gaat om een arrestatie video van vorig jaar, en de man in kwestie is geen FBI agent.

Dit meldt Reuters: The Rochester (MN) Police Department confirmed to Reuters via email that, “Contrary to social media rumors, the individual was not a Federal Bureau of Investigations (FBI) agent.” The department said: “During the brief detention, identification was located showing he was not the individual the officers knew had a warrant.  The individual was immediately released.“ Rochester Police also confirmed that the incident took place on June 1, 2019. A press release from the RPD on the exchange is visible here .

————————————————————————————————————————————

De politie staat de afgelopen weken niet echt in een positief daglicht. De dood van George Floyd leidde tot veel protesten en boosheid. Ook nu gaat er weer een filmpje rond dat veel woede oproept. Te zien is dat twee agenten een zwarte man in de boeien slaan, waarna ze de verrassing van hun leven krijgen…

Geboeid door politie

Het filmpje ging online op social media viral, nadat iemand hem deelde in verband met de protesten tegen het politie geweld. Een zwarte man wordt in de video benaderd wordt door twee agenten, die hem vervolgens direct in de boeien slaan. ‘Jullie denken dat ik iemand ben die ik niet ben’, reageert de man rustig. ‘Jullie hebben de verkeerde!’.

Géén FBI agent

Als bewijs laat de man zijn ID kaart aan de politie zien. Die weten vervolgens niet hoe snel ze de handboeien af moeten doen. Volgens geruchten blijkt de man namelijk een FBI agent te zijn. Deze geruchten zijn nu dus tegengesproken!

Blackout Tuesday

Na aanleiding van de afgelopen gebeurtenissen, is vandaag uitgeroepen tot ‘Blackout Tuesday’. Iedereen in muziekwereld stopt voor één dag met werken om stil te staan bij racisme. En dat slaat aan: op dit moment is de hashtag #blackouttuesdag al 1.3 miljoen keer gebruikt!

Bekijk de video die rond ging hieronder:

Bron: toofab, YouTube, Reuters

Grote ophef in de VS na dood George Floyd