Politie: ‘Vanaf morgen geen boetes meer voor lichte overtredingen’

Politieagenten delen vanaf morgen geen boetes meer uit voor lichte overtredingen. Zo willen ze protesteren tegen hun te lage loon, de haperende cao-onderhandelingen en de houding van het kabinet. Helaas geen vrijbrief voor straatfeestjes, want corona-overtredingen worden namelijk wél bekeurd.

De protestactie (‘Voor bekeuren moet meer gebeuren’) wordt georganiseerd door verschillende politiebonden en zou het begin kunnen vormen van verdere acties.

Waarschuwing en actiebon

Volgens het AD roepen de politiebonden hun leden op om de aankomende tijd alleen nog boetes uit te delen bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid, overtredingen van de coronaregels en snelheidsovertredingen. Alle lichtere overtredingen – uitzonderingen daargelaten – zullen worden afgedaan met een waarschuwing en een speciale ‘actiebon’. Althans, dat is de bedoeling.

Loonbod veel te laag

Volgens de bonden is het loonbod van het kabinet veel te laag. Ze willen een loonsverhoging zien van 2,5 procent, plus twee eenmalige uitkeringen van 350 en 300 in een periode van zestien maanden. Zeker in deze lastige coronatijd vinden de bonden hun vraag heel redelijk.

Bron: AD