Skip to main content

Twee Amerikaanse sporters hebben opnieuw geprotesteerd tegen racisme en wapenbezit in de Verenigde Staten, tijdens het Amerikaanse volkslied de Pan-Amerikaanse Spelen in Lima, Peru.

Schermer Race Imbode knielde in navolging van American Football-speler Colin Kaepernick drie jaar geleden, terwijl kogelslingeraarster na haar overwinning van de goud medaille Gwendolyn Berry haar vuist in de lucht stak bij het afspelen van het volkslied.

Sportjournalist Maarten Kolsloot zegt in het Radio 1 Jpurnaal de protesten opmerkelijk te vinden, zeker gezien het succes van de twee sporters. “Berry is recordhoudster en Imboden werd al eens wereldkampioen. Ze geven hiermee dus echt een signaal af.” “Imboden is naast voetballer Megan Rapinoe een van de weinige witte sporters die deelnemen aan het protest”, vervolgt Kolsloot. “Maar juist omdat schermen een vrij witte, elitaire sport is, gaf Imboden aan het belangrijk te vinden om mee te doen.”

Imboden schrijft op Twitter dat hij protesteert voor “een lange lijst problemen, waarop racisme, wapenbezit en mishandeling van immigranten bovenaan staan” en riep anderen op zijn voorbeeld te volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=fCxMgWCc0QA

Leave a Reply