Trainer Ron Jans op non actief bij MLS-club FC Cincinatti na zingen liedje met N-woord in kleedkamer

Ron Jans

Nederlander Ron Jans (61) heeft terug moeten treden als trainer van de Amerikaanse voetbalclub FC Cincinatti, nadat hij in de kleedkamer een liedje had meegezongen waarin het N-woord voorkwam.

De oud-trainer van onder meer sc Heerenveen en FC Groningen vertelt dat er een hiphop-nummer werd gedraaid, waarin het N-woord voorkwam, waarna hij wordt verdacht van racisme.

“Ik denk alleen maar: is dit echt wat er momenteel allemaal gebeurt?”, zegt Jans tegen het Algemeen Dagblad. “Ja, het is echt. De zomer is opeens een winter voor mij geworden. Ik ben inderdaad wat onhandig geweest door een stukje tekst mee te zingen. Maar nu wordt van iets onhandigs iets heel groots gemaakt.”

“Echt waar, ik haat slavernij, discriminatie en racisme”, vervolgt Jans. “Ik heb zelf veel hiphop-nummers in mijn playlist staan. Maar het nummer dat in de kleedkamer werd afgespeeld kende ik niet. Ik voel me niet schuldig. Want ik bén geen racist. Wat ik heb gedaan is in Amerika toch enigszins onhandig. Maar tussen een onhandige actie en wat er nu allemaal gebeurt – dat is niet te bevatten. Ik vind het echt hartstikke jammer, want ik heb het enorm naar mijn zin in Amerika. Deze hele situatie voelt gewoon zó vreemd aan.”

Bekijk het nieuws over Ron Jans op de Amerikaanse tv hier: