Skip to main content

Vanaf maandag 1 juli gaat het verbod op het gebruik van smartphones en andere elektronische apparaten op de fiets in. Appende en bellende fietsers riskeren een boete van 95 euro. In de nacht van zondag op maandag zijn de eerste boetes al uitgedeeld. Maar wat mag er nou precies wel en vooral niet? Dit zijn de regels.

Handsfree

Het handsfree gebruiken van je smartphone voor bijvoorbeeld navigatie is toegestaan.

Muziek luisteren mbv oordopjes

Het luisteren van muziek met oordopjes is toegestaan, mits je het volume zo laag hebt staan dat je het verkeer om je heen wel kan blijven horen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Volgende track opzetten

Als je naar muziek luistert tijdens het fietsen, is het niet toegestaan om op je telefoon een volgende track aan te zetten of het volume te regelen. Gebruik hiervoor de knopjes aan het snoer van je oordopjes.

Telefoon in je hand

De politie kan op afstand natuurlijk niet horen of je je telefoon aan het gebruiken bent of niet. Het is daarom simpelweg je smartphone in je hand te hebben tijdens het fietsen. Stop hem dus in je zak of tas.

Toch je telefoon gebruiken? Stop even

Moet je je telefoon toch echt even gebruiken terwijl je onderweg bent? Stop dan even met fietsen langs de kant van de weg of fietspad.

Leave a Reply