Skip to main content

Groot nieuws van de ruimtevaart wetenschap: er is een planeet ontdekt waarop vloeiend water en dus mogelijk leven zou kunnen zijn! Dat melden Britse wetenschappers die de wereldprimeur hadden aan wetenschapsblad Nature Astronomy.

Het gaat om waterdamp in de atmosfeer van de planeet superaarde K2-18b. De planeet werd in 2015 ontdekt en bevindt zich op ongeveer 111 lichtjaar afstand van de aarde.

“K2-18b draait in de leefbare zone rond zijn moederster en kent een gematigde temperatuur. Water vinden in een potentieel bewoonbare wereld anders dan de aarde is ongelofelijk opwindend,” zo melden de onderzoekers.

“Het is de eerste keer dat waterdamp is gevonden bij een planeet in die zone.” Dat wil echter nog niet zeggen dat er leven mogelijk is op de planeet, daarvoor is meer nodig.

“K2-18b is niet een tweede aarde omdat hij aanzienlijk zwaarder is en een andere atmosferische samenstelling heeft,” “Het brengt ons echter wel dichter bij het beantwoorden van een fundamentele vraag: is de aarde uniek?”

“De ontdekking van waterdamp maakt K2-18b tot een ongelofelijk interessante exoplaneet. Want de planeet is tot nu toe de enige waarvan bekend is dat hij zowel water, als een aangename temperatuur heeft die leven zouden kunnen ondersteunen. Onze ontdekking maakt K2-18b een van de meest interessante doelen voor toekomstig onderzoek,” zegt onderzoeker Giovanna Tinetti. “Er zijn meer dan 4000 exoplaneten gedetecteerd, maar we weten niet veel over hun aard en samenstelling. Door een groot aantal planeten te observeren hopen we geheimen te onthullen over hun chemie, vorming en evolutie

Hieronder in de video alle info en beelden:

Leave a Reply