Skip to main content

Onderzoekers maken zich zorgen nadat in de afgelopen dagen in het Duitse Geldern, een stad vlakbij de Nederlandse grens, maar liefst zes hyalomma-teken, ook wel bekend als de tropische reuzenteek, werden aangetroffen. 

De hyalomma-teek kan wel drie keer zo groot worden als een normale teek. Bovendien is hij in staat om mensen van tientallen meters ver te ruiken en te achtervolgen.

De beestjes dragen een virus dat Krim-Congo-koorts veroorzaakt bij zich. Dit is een gevaarlijke ziekte die zich via bloed- en lymfebanen verspreidt en leidt tot ernstige leverschade. Wikipedia omschrijft de ziekte als volgt: ‘Het ziektebeeld begint met griepachtige klachten als koorts, spierpijn en malaise. Daarnaast kunnen symptomen zoals pijnlijke lymfeklieren, gewrichtspijn, hoofdpijn, sufheid, buik- en luchtwegklachten optreden. Hemorragische symptomen, zoals huidbloedingen, bloedneuzen, bloedbraken en bloederige ontlasting, komen bij meer dan de helft van de patiënten voor. Complicaties zijn acute respiratory distress syndrome, acuut nierfalen en shock.’

De teken zijn oorspronkelijk overgekomen op de rug van trekvogels, maar omdat ze nu al gesignaleerd zijn, betekent dit dat ze de winter hebben overleefd en zich mogelijk snel in de regio kunnen gaan verspreiden.

Dit is hoe je een teek veilig verwijderd:

Leave a Reply