Skip to main content

Je bent vast wel eens met een groep vrienden gaan eten bij een all-you-can-eat-restaurant. iedereen zorgt ervoor met een zo leeg mogelijke maag aan te komen zodat jij en je maten die die tent wel even failliet gaan eten. Niet dus, hoeveel je ook gegeten denkt te hebben, het restaurant verdient alsnog aan je.

Een test van het tv-programma De Rekenkamer wees uit dat wanneer je vier volle borden eet en zes glazen drinkt, dit neerkomt op een kostprijs van ongeveer 16 euro, terwijl je 32 euro betaald voor een vrijdagavond onbeperkt eten.

All-you-can-eat-restaurants werken volgens het massa=kassa principe. Restaurants worden zo ingedeeld dat er zoveel mogelijk mensen inpassen. Allereerst krijg je een drankje aangeboden, zodat je al een beetje voller zit voordat je aan eten bent toegekomen. Ook is het buffet zo ingedeeld, dat je eerst langs de goedkope producten komt. Wanneer je met een lege maag een rondje langs de friet, saté’tjes, frikandellen en stokbrood bent geweest, heb je jezelf onbewust al volgepropt, voordat je bij de dure gerechten bent aangekomen. Bovendien ligt het brood en friet in grote hoeveelheden uitgestald, terwijl je bij een balie om een visje of biefstuk speciaal moet vragen.

Zo ‘wint’ het restaurant het dus altijd van jouw eetlust. Maar lekker blijft het.

Bekijk hier hoe een all-you-can-eat-restaurant alsnog bakken met geld verdient:

Leave a Reply