Verongelukte Sala en piloot mogelijk vergiftigd vóór ze neerstortten

De verongelijkte voetballer Emilio Sala en zijn piloot David Ibbotson, die eerder dit jaar verongelukten met een privévliegtuig op weg van Nantes naar Cardiff, zijn mogelijk vergiftigd in het vliegtuig. Volgens onderzoekers in de cockpit zouden ze blootgesteld aan schadelijke hoge waarden van het giftige gas koolstofmonoxide.

De Air Accidents Investigation Branch (AAIB), meldt dat de hoeveelheid koolstofmonoxide in het bloed van Sala boven de waarde ligt die als fataal wordt gezien.

“Het kleur- en geurloze koolstofmonoxide bindt zich in het bloed aan hemoglobine – het eiwit dat voor het transport van zuurstof zorgt – resulterend in de binding carboxyhemoglobine. Als de concentratie carboxyhemoglobine in het bloed boven de 50 procent ligt, is er kans op een hartaanval en het verliezen van het bewustzijn. Bij Sala was die concentratie 58 procent.”

“In dit type vliegtuig is de cockpit niet gescheiden van de cabine en wordt het waarschijnlijk geacht dat de piloot ook enigszins zou zijn getroffen door blootstelling aan CO.”

Sala vloog in januari van zijn oude club Nantes in Frankrijk naar zijn nieuwe club Cardiff City, hij was met 17 miljoen euro de duurste aankoop in de clubgeschiedenis van Cardiff City.

Hieronder de laatste woorden van Sala, en meer info: