Skip to main content

In een exclusief interview reageert Ingrid de vrouw van Richard K. voor het eerst op de gruwelijke daad van haar man. Op de dag van het drama ging op sociale media een filmpje van Ingrid het hele land door waarin ze in paniek vertelde wat haar man net had gedaan.

Ingrid vertelt voor eerst na de gruwelijke daad van Richard K

Het AD is langsgegaan bij haar huis maar ze wil geen uitgebreid interview geven: “Ik wil niet dat Richard nog meer in de problemen komt. Wat er is gebeurd is vreselijk. We kunnen het niet meer terugdraaien. Hij zal ook zijn straf krijgen. Dat heeft hij verdiend.” Haar man was volgens Ingrid niet zichzelf tijdens de gruwelijke daad.

Twee weken geleden was het dorp in shock. De bekende sportschutter en jager, Richard K zou zoals nu blijkt met illegale wapens naar het huis van Sam (38) en Ineke (44) zijn geweest. Eerst schoot hij op Ineke in haar auto, daarna zocht hij Sam thuis op en doodde ook hem in het bijzijn van hun 12-jarige zoontje. Op extreem gewelddadige wijze, volgens het OM.

Ingrid over haar man “Hij was zichzelf niet”

Over de uren voor het heftige incident wil Ingrid niet veel kwijt: “Mijn man heeft echt niet op een ochtend bedacht: laat ik daar eens heen gaan en die mensen om het leven brengen, nee. Op dat moment was hij zichzelf niet.”

Het is volgens haar een optelsom van pesterijen en treiteren, wat al maanden gaande was en wat de zondag voor de moorden escaleerde. Ingrid weet eigenlijk niet waarom haar man zo enorm was doorgedraaid: ,,Wat moet er in godsnaam gebeuren voordat wij een keer worden beschermd, zei hij. Doe maar rustig aan, heb ik hem gezegd. Het recht zal zegevieren.” “U moet zich voorstellen. We zijn een jaar lang door hun getreiterd. Hij is hier achter het huis geweest. Hoe ik dat weet? We hebben camerabeelden en daar is een silhouet op te zien. Ik woon al twintig jaar hier en ben nog nooit lastig gevallen. Dan is één plus één voor mij twee. Ik heb ook beelden dat die man hier door de straat rijdt en mijn kinderen bang maakt. Maar dat moet de politie nu allemaal maar bekijken.”

Aangiftes van beide kanten

Vrienden van het omgekomen echtpaar hebben een heel ander beeld van haar man. Zo zou hij het zoontje van Sam en Ineke hebben geïntimeerd. Volgens politie en Openbaar Ministerie waren er over en weer incidenten en lagen er van beide families meerdere aangiftes.

Ingrid vertelt: “Wij hebben daar nog steeds geen bewijzen van gezien. Dit echtpaar had heel veel camera’s rond hun huis staan. Als wij iets hadden gedaan, dan hadden ze dat toch wel vastgelegd en naar de politie gestuurd? Er wordt nu het beeld geschetst van een heel nare man, en dat doet zoveel pijn. Ik kan het niet goed praten wat Richard heeft gedaan, maar hij was altijd een heel normale man. Hij heeft nog nooit ruzie gehad. Ik ken hem al twintig jaar. Bel bij een willekeurig huis in het dorp aan. Iedereen kent hem zo. Het is onwerkelijk. We waren eigenlijk een doodnormaal en saai gezin.”

Richard K. blijft 19 dagen langer vast. De eerste openbare zitting in de zaak van de dubbele moord staat gepland op 17 april in de rechtbank in Assen.

Bekijk hier de beelden

Bron: Instagram, AD, Facebook