In Nederland ligt het land ongeveer op zijn gat als er een klein beetje sneeuw uit de lucht valt. Treinen rijden opeens niet meer en op de weg staat het overal vast door ongelukken. Dit zou op korte termijn nog wel eens een stuk erger kunnen worden. Een internationaal team van wetenschappers aan de Northumberland University meent namelijk dat een nieuwe ijstijd op komst is. Deze ‘mini-ijstijd’, zoals de wetenschappers het noemen, zou al rond 2030 kunnen gaan plaatsvinden. Dit heeft te maken schommelingen in zonneactiviteit, waarbij in 100 tot 200 jaar een maximum en een minimum aan activiteit bereikt wordt. Het laatste maximum werd in 1958 bereikt en sindsdien neemt de activiteit geleidelijk af. Op korte termijn zal dus een ‘grand minimum’ bereikt worden, waarbij de gemiddelde temperatuur wereldwijd zo’n 1,5 graden lager zal liggen.
Deze 1,5 graden lijkt niet veel, maar kan wel degelijk voor extreme winteromstandigheden zorgen in gebieden waar de winters normaal gesproken zacht zijn, zoals in Nederland. Er schuilt dus het gevaar dat we in dit geval niet goed voorbereid zijn op langdurige sneeuw en kou, wat meer gevolgen kan hebben dan je zou denken. Hierdoor kunnen mensen lange tijd bijvoorbeeld niet of moeilijk naar hun werk waardoor hele industrieën plat komen te liggen, vriezen gewassen voor de landbouw dood, kunnen supermarkten niet bevoorraad worden en kunnen hulpdiensten niet snel ter plaatse zijn.
De laatste periode dat een dergelijk laagtepunt werd bereikt was het Maunder Minimum, een ijstijd die maar liefts 70 jaar duurde, van 1645 tot 1715. Professor Zharkova, een van de wetenschappers die zich hiermee bezig houdt, zegt: “Onze planeet is er op voorbereid dat nog eens te doorstaan, ze doet het immers al biljoenen jaren. Het zal vooral voor de mens problemen veroorzaken. Als er minder zonnevlekken zijn en dus minder zonnestralen, zal de temperatuur dalen. Dat betekent dat groenten en granen niet zullen groeien zoals we gewoon zijn, en daar moeten we op voorbereid zijn.”
Een ijstijd betekent echter niet dat we de opwarming van de aarde onzin is, zoals onder anderen Donald Trump beweert. Zharkova licht toe: “We mogen het broeikaseffect niet langer negeren. De zon koopt ons tijd om de koolstofemissies te stoppen, we moeten het volgende laagtepunt dan ook zien als een kans om het broeikaseffect te verminderen.”