‘Witte journalisten moeten op cursus zwarte mensen interviewen’

Na zijn woede uitbarsting tijdens een interview op NPO, kreeg Akwasi veel haat over zich heen. Tegelijkertijd waren ook mensen die wél begrip voor de rapper hadden; zo spraken een aantal BN’ers eerder hun steun al uit. Ook opiniemaker Nan van Houte springt in de Volkskrant voor Akwasi in de bres. Sterker nog: ze vindt dat witte journalisten meer begrip en empathie moeten krijgen voor ‘mensen van kleur’.

In de Volkrant maakt Nan van Houte – omschreven als ‘cultureel manager en opiniemaker’ – zich sterk voor Akwasi. Media moeten meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen, vindt ze

Commentaar op Akwasi

Van Houte ergert zich enorm aan media die ‘er als de kippen bij zijn’ om commentaar te leveren op Akwasi. ‘Ik denk dat het hoog tijd wordt dat witte journalisten zich bewust worden van de raciale verhoudingen als ze iemand van kleur interviewen. Dat ze eens rekening gaan houden met de onevenredige effecten die elke uitspraak van hun geïnterviewde op diens leven kan hebben’, aldus van Houte.

“Zoveelste poging hem erbij te lappen”

Volgens van Houte was het niet zo gek dat Akwasi boos werd tijdens het interview; de journalist bleef maar vragen naar zijn gewelddadige speech op de Dam. ‘Akwasi weet helaas maar al te goed wat dat betekent: dit interview gaat niet over zijn succes met Omroep Zwart, maar is de zoveelste poging hem erbij te lappen en de veiligheid van hem en zijn gezin in de waagschaal te stellen.’

Zwarte journalisten aantrekken

En dit vindt van Houte vreselijk; ze vraagt zich af of er niks aan gedaan kan worden. ‘Zouden de NVJ en de baas van de NOS (…) hun journalisten niet beter op cursus sturen, zodat ze wat meer empathie en begrip leren opbrengen voor de gasten van kleur die ze tegenover zich krijgen? Of eens wat zwarte journalisten aantrekken om dit soort interviews te laten afnemen?’, briest ze.

Bron: Mediacourant, Volkskrant

Lees ook: