Skip to main content

De 15-jarige zoon van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is vorige maand na een achtervolging opgepakt door de politie. Samen met een andere jongen zou hij hebben ingebroken op een woonboot. Daarbij zouden ze een nepwapen bij zich hebben gedragen.

In een brief heeft Halsema inmiddels laten weten dat haar zoon zich zou hebben verveeld met wat vrienden, waarna ze een verlaten woonboot waren binnengegaan. Hier vonden ze een oude brandblusser, die ze buiten leeg spoten. Toen de politie op de overlast afkwam, zette ze het op een rennen. Daarbij zouden ze een alarmpistool hebben weggegooid. Halsema schrijft:  “Daarmee heeft hij de wet overtreden – hij had het nepwapen niet bij zich mogen hebben en hij had de verlaten boot niet mogen betreden – en daarvoor zal hij de gevolgen moeten dragen.”

Halsema ontkent de kritiek van politiemensen en het Openbaar Ministerie, die vinden dat de zaak in de doofpot gestopt leek te worden. “Er is geen sprake van een doofpot. Er is sprake van een privékwestie, van een jongen van vijftien jaar wiens gegevens in vergelijkbare zaken nooit openbaar zouden zijn gemaakt.”

“Het enige waarop ik hoopte was dat men discreet zou zijn omdat mijn functie mijn zoon kwetsbaar maakt voor publiciteit die hem jaren kan achtervolgen. Ik heb niet gevraagd om zijn naam af te schermen maar was de politie wel dankbaar toen ik later hoorde dat dit vaak gebeurt en ook in zijn geval was gedaan.”

 

Leave a Reply