ontwerp zonder titel 15 17

Commandant "Nederland moet serieus vrezen voor oorlog! Nieuwe dienstplicht nodig!" (Beeld)

Algemeensep 28 2023, 13:49
Een Nederlandse commandant maakt zich ernstige zorgen over een mogelijke oorlog waarbij Nederland betrokken zou gaan raken en waarschuwt. De landmacht wil graag jaarlijks twee tot drieduizend vrijwilligers. "Ze zijn nodig voor een nieuwe stijl dienstplicht en een eventuele oorlog met Rusland."

Extra mankracht voor eventuele oorlog met Rusland

Deze uitspraken worden gedaan door vertrekkend Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen in een interview met Telegraaf. Hij vertelt dat onze maatschappij voorbereid moet zijn op een oorlog. Martin laat duidelijk weten dat hier van tevoren grote groepen vrijwilligers voor nodig zijn.
Er zouden volgens hem meer mensen als reserve beschikbaar moeten zijn en daarom zoeken ze naar extra vrijwilligers, duizenden per jaar. Dit is allemaal nodig zodat "het leger de strijd kan aangaan met Rusland als dat zou moeten." "We zijn misschien wel heel erg gewend aan de gedachte dat er altijd vrede is. Nederland moet niet denken dat veiligheid bij ons gegarandeerd is, omdat wij 1500 kilometer verderop liggen. We hoeven niet allemaal morgen een helm op maar we kunnen ons wel beter voorbereiden dan we nu doen."

Wat is een 'nieuwe stijl' dienstplicht?

"Nederland moet een voorbeeld nemen aan Zweden, Finland en de Baltische staten. Die landen grenzen aan of liggen dicht bij Rusland en de bevolking is er beter voorbereid op een oorlog met de grote buur."
De dienstplicht heet: nieuwe stijl; het dienjaar, en komt voort uit een dienstplicht systeem in Scandinavië. Jongeren kunnen daar vrijwillig bij de Defensie aan de slag. In Nederland is dit niet mogelijk. Vroeger was er een dienstplicht in Nederland maar sinds 1997 is dit anders. De opkomstplicht is toen uitgesteld. Defensie zoekt sindsdien niet meer naar dienstplichtigen, dan zou er namelijk jaren van voorbereiding moeten zijn.
Doordat de jongeren vrijwillig aan de slag kunnen gaan in Scandinavia staan ze klaar als reserve. Er zou in een september een eerste lichting van 125 vrijwilligers aan de slag zijn gegaan. De Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen waarschuwt voor Rusland: "Nederland moet serieus vrezen voor een oorlog en onze samenleving hoort zich hierop voor te bereiden".

Bekijk hier de beelden

schermc2adafbeelding 2023 12 28 om 143848 1024x450
Bron: De Telegraaf, Instagram, RTL Nieuws