1

Dit is waarom Nederland melding deed van onveilige sfeer tijdens Songfestival! (Beeld)

Entertainmentmei 14, 17:40
Nederland heeft vrijdag een officiële melding gedaan bij de organisatie van het Eurovisie Songfestival over een onveilige sfeer achter de schermen bij het evenement. AVROTROS bevestigt dit aan het ANP na een bericht van NU.nl.

Onveilige sfeer

De nieuwssite meldt dat vooral in de delegatiebubbel een onveilige sfeer heerste, waarover diverse artiesten na afloop hebben geklaagd. Onder anderen de artiesten uit Litouwen, Ierland en Noorwegen hebben zich hier kritisch over uitgelaten. AVROTROS bevestigt dit beeld en heeft op 10 mei melding gemaakt bij de European Broadcasting Union (EBU), de organisator van het Eurovisie Songfestival. De omroep wilde geen verdere details geven.

Gedwongen in een politieke rol

De inzending uit Noorwegen heeft aan de Noorse krant Aftenposten verteld zelfs tot vlak voor de finale te hebben getwijfeld of ze zich moest terugtrekken. Volgens Magnus Børmark, gitarist van de band Gåte, is het tot een sterke confrontatie met de EBU gekomen. Hij had het gevoel dat de deelnemers gedwongen werden om zich in een politieke rol te begeven, maar daar niet tegen opgewassen waren.

Intern politie onderzoek Joost Klein

Vrijdag kwam ook het nieuws naar buiten dat er een intern onderzoek liep naar een incident waarbij Joost Klein betrokken was achter de schermen. Inmiddels heeft de politie het onderzoek overgenomen, maar de EBU besloot hem naar aanleiding daarvan wel al te diskwalificeren voor de finale van zaterdagavond. De politie in Zweden heeft laten weten te verwachten dat Joost Klein vervolgd wordt voor het bedreigen van een cameravrouw.

initiatief Joost Klein actie 3FM-dj Wijnand Speelman 

Op meerdere plekken in Nederland klonk dinsdag uit kerkklokken het nummer Europapa van Joost Klein. Onder meer in Weesp, Nijkerk en Groningen werd het lied rond het middaguur gespeeld als steunbetuiging aan Klein, die afgelopen weekend werd gediskwalificeerd op het Eurovisie Songfestival.
Het initiatief voor de actie kwam van de ochtendshow van 3FM-dj Wijnand Speelman, die klokkenspelers door heel Nederland opriep om de artiest een hart onder de riem te steken. De dj deelde op sociale media video's van de verschillende locaties waar het nummer op de kerkklokken te horen was.Europapa werd ook gespeeld in onder meer Vlissingen, Eindhoven en Leiden. Ook Venlo, Meppel, Oldenzaal en Hasselt deden mee.
Bekijk hier het optreden van Joost Klein tijdens de halve finale van het Songfestival
Bron: Instagram, ANP