1

Joost Klein was vanmiddag in het hele land te horen! "Hart onder de riem te steken" (Beeld)

Entertainmentmei 14, 16:00
Op meerdere plekken in Nederland klonk dinsdag uit kerkklokken het nummer Europapa van Joost Klein. Onder meer in Weesp, Nijkerk en Groningen werd het lied rond het middaguur gespeeld als steunbetuiging aan Klein, die afgelopen weekend werd gediskwalificeerd op het Eurovisie Songfestival.

initiatief Joost Klein actie 3FM-dj Wijnand Speelman 

Het initiatief voor de actie kwam van de ochtendshow van 3FM-dj Wijnand Speelman, die klokkenspelers door heel Nederland opriep om de artiest een hart onder de riem te steken. De dj deelde op sociale media video's van de verschillende locaties waar het nummer op de kerkklokken te horen was. Europapa werd ook gespeeld in onder meer Vlissingen, Eindhoven en Leiden. Ook Venlo, Meppel, Oldenzaal en Hasselt deden mee.

Sociale media

Ook Orgel Joke, bekend van haar muziekfilmpjes op sociale media, deed mee aan de oproep. Zij deelde een filmpje op Instagram. "Ik speel dit nog een keer, omdat ik het heel erg vind, dat Joost Klein niet mee mocht doen", staat bij de video.

"Grondig intern onderzoek"

De European Broadcasting Union (EBU) heeft haar statement over de diskwalificatie van Joost Klein uitgebreid. De organisatie van het Eurovisie Songfestival blijft achter de beslissing staan om Klein uit de wedstrijd te halen. "Het gedrag van Joost was een duidelijke overtreding van de wedstrijdregels die zijn opgesteld om een veilige werkomgeving voor het personeel te waarborgen", schrijft de EBU.
Daarnaast schrijft de organisatie dat de beslissing om Klein te diskwalificeren kwam na een "grondig intern onderzoek" en dat het werd gesteund door het bestuur en het vaste adviesorgaan Eurovision Song Contest Reference Group. Volgens de EBU was het niet gepast om Klein mee te laten doen in de finale "gezien de omstandigheden en het feit dat de zaak van de politie binnenkort aan de officier van justitie wordt overhandigd".
Bekijk hier de video van sensatie Orgel Joke
Bron: Instagram, ANP