"Roddelen is goed en gezond voor je"

Lifejul 12 2021, 13:02
Spill the tea, we houden van roddels. Vaak vind de gene waar over geroddeld word het niet zo leuk. Helaas voor diegene is roddelen wel goed en gezond voor ons.

Volgens onderzoek is roddelen gezond

"Apen besteden een kwart van hun tijd aan het vlooien van elkaar. Dat komt echt niet alleen omdat ze zoveel jeuk hebben. Als twee apen elkaar vlooien, laten ze aan anderen in de groep zien: wij hebben een bond. Bij mensen gaat dat net zo. Als je een roddel aan iemand vertelt, kom je vaak dichtbij iemand, net als je fluistert in iemands oor. Je deelt je verhaal alleen met diegene. Bij wie je wilt horen bepaalt dus ook met wie je roddelt.”
Aldus vertelt dr Rinus Feddes tegen Trouw. Feddes is gepromoveerd op roddelen en hij denkt dat – zolang roddelen geen pesten wordt – roddelen gezond is. Het lucht bijvoorbeeld op. “Als jij vindt dat je baas zijn vrouw hufterig behandelt, zul je hem dat niet snel zeggen, omdat hij een machtspositie heeft ten opzichte van jou. Dus dan vertel je het aan een collega, want je moet toch ergens heen met je gevoel.”
En het verbindt: roddelaars zijn meestal een groepje die het hebben over een ander groepje. Altijd blijkt dat bepaalde groepen over andere groepen roddelen. “Bijvoorbeeld de warme kant van een familie over de koude kant of de jongeren over de ouderen. Roddelen blijkt dus een bindmiddel.”

Verschil tussen roddelen en pesten

Het is niet zo vreemd dat roddelen vaak wordt gezien als iets negatiefs. Echter is er wel een verschil tussen roddelen en pesten. Roddelen is vooral functioneel voor je eigen groep, bij pesten gaat het echt over het bewust pijn doen van iemand anders. Zo vertelt Feddes: "Als je over iemand klaagt, is het belangrijk dat feitelijk te houden. Spreek vanuit jezelf, beschrijf veranderbaar gedrag en laat weten wat het met je doet."

Voor een korte samenvatting over de voordelen, bekijk de video hieronder: