promes 2

Proces Quincy Promes van start gegaan: "Binnen een aantal weken in Nederland"

Net binnenmei 03, 10:20
Quincy Promes zit nog steeds vast in Dubai, maar kan wel heel snel richting Nederland toe komen. Het uitleveringsproces van Quincy Promes is namelijk donderdag van start gegaan. Rechters in Dubai bepalen nu of hij uitgeleverd wordt aan Nederland.

Proces

Hoelang het proces gaat duren is onbekend, dat is afhankelijk van een aantal zaken zegt jurist Geert-Jan Knoops tegen het Parool. Nederland heeft wel een uitleveringsverdrag met de Emiraten, maar er moeten nog een aantal zaken worden uitgezocht. Zo moet de persoon in kwestie, Quincy Promes dus, 'worden gezocht met het oog op strafvervolging'. Dat is dus ook het geval van Quincy.

Aantal weken

De vraag is hoe snel Promes dan in Nederland is voor het uitzitten van zijn straf: "Het proces kan heel snel gaan als Promes instemt met uitlevering, dan kan hij binnen een aantal weken in Nederland zijn", zegt advocaat Geert-Jan Knoops. "Maar dat heeft hij tot nu toe niet gedaan," vervolgt hij. "Als Promes verweer gaat voeren omdat hij het niet eens is met de uitlevering en daar verklaringen voor heeft, betekent dat een langere uitleveringsprocedure."
Tekst gaat verder onder de foto..

Vertragen

Ook kan het proces wat vertraging oplopen: "Het moet duidelijk zijn waarvan hij in Nederland verdacht wordt, zodat er sprake is van een grondslag om hem in Nederland te vervolgen. De rechters in Dubai kunnen het OM in Nederland om meer stukken vragen, als er dingen onjuist of niet duidelijk zijn, wat het proces kan vertragen."

Vluchtgevaar

De advocaat twijfelt er aan of Promes wel in Nederland aankomt en eventueel vlucht. Zodra Quincy veroordeelt wordt, kan hij een verzoek indienen om de voorlopige hechtenis te schorsen. "Het staat niet vast dat als hij in Nederland aankomt, hij in voorarrest moet verblijven", aldus Knoops.

Quincy Promes

Promes moet in Nederland een gevangenisstraf van 7,5 jaar uitzitten wegens vermeende betrokkenheid bij cocaïnehandel en het neersteken van een familielid. In Dubai zit hij vast, omdat hij betrokken was bij een auto ongeluk, en was gevlucht. Eind februari vertrok Promes met zijn team Spartak Moskou naar Dubai voor een trainingskamp. Sindsdien zit hij vastzit heeft de club zijn salaris gestopt.
Bron: Het Parool, Instagram Quincy Promes