syvert1

Syvert van Lienden mondkapjes miljoenen verdampt?! "Hier leef ik nu van!"

Nieuwsapr 16, 13:05
Syvert van Lienden verdiende miljoenen met de beruchte mondkapjes deal. Hij en zijn bedrijf verkochten mondkapjes in de coronapandemie aan de Nederlandse Staat met een dikke winst. Maar door meerdere rechtszaken is er beslag laten leggen op zijn rekening.

Miljoenen

In gesprek met het FD (Het Financieele Dagblad) doet Syvert een boekje open over die tijd. Hij en zijn compagnons, Damme en Van Gestel, raakte in 2021 in opspraak toen bleek dat ze 29 miljoen euro hadden verdiend aan de verkoop van mondkapjes aan de Staat. Het werd een een heisa, omdat de drie bekend waren geworden door hun stichting Hulptroepen, zeiden ‘om niet’ (gratis) te willen helpen bij het bestrijden van de coronapandemie. De verkoop van de mondkapjes bleek echter via hun commerciële bv, Relief Goods Alliance, te zijn gegaan.

Rechtszaak

Komende week dient de rechtszaak tegen de drie. De Staat eist daarin de 29 miljoen euro terug die ze hebben verdient aan de mondkapjes. Ook loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek van het OM. Wanneer dat gebeurd is nog niet bekend.
In het interview vertelt Syvert van Lienden verder dat hij zichzelf niet kan verdedigen omdat hij geen advocaat kan betalen. "Ik ben alleen fysiek aanwezig, in de zaal. Simpelweg omdat ik geen geld heb voor een advocaat. Dan word je in Nederland bij verstek veroordeeld en ga je gewoon failliet, zakelijk en privé", zegt hij.

Geldproblemen Syvert

Hij zit in geldproblemen omdat het OM en Stichting Hulptroepen beslag hebben laten leggen op zijn rekeningen. "Wij wonen in een doorsnee huis en hebben twee kleine kinderen. We kunnen amper rondkomen, ik leef van 15 euro in de week. De rechtszaken die op me afkomen kosten tonnen, maar ik heb geen recht op rechtsbijstand. De regelingen zijn zo dat ik met mijn casus tussen wal en schip val, hoor ik bij elk loket waar ik aanklop."

Steenrijk, Straatarm..

Eventueel kan hij wat geld verdienen door mee te doen aan een tv-programma. De producent van het programma 'Steenrijk Straatarm' heeft hem namelijk benaderd om mee te doen. De producent heeft hem een mail gestuurd en schrijft: “Ik hoop dat deze e-mail je goed bereikt. Mijn naam is … en ik werk voor Vincent TV Producties, het productieteam achter het tv-programma 'Steenrijk Straatarm'. We zijn momenteel op zoek naar deelnemers voor komende afleveringen en jouw verhaal heeft onze interesse gewekt. We begrijpen dat je misschien vragen hebt over het proces en wat deelname inhoudt. We zouden graag meer met je bespreken en horen wat jouw interesse is in deelname aan het programma."
Bron: FD, msn.com