friet

50 cent toeslag voor bakje friet met 3 cent inkoop prijs: Nederland woedend!

Algemeenjul 06 2023, 12:54
Er is ophef ontstaan over de nieuwe maatregelen om minder plastic te gebruiken in de horeca. Vanaf 1 juli 2023 mogen supermarkten en horeca namelijk geen eten en drinken meer in plastic verpakkingen aanbieden.
Er moet door consumenten dus een toeslag worden betaald en dat is 50 cent per bakje friet of andere maaltijd, en 5 cent voor bakjes van saus. Verkopers moeten vanaf nu ook verplicht een herbruikbaar alternatief aanbieden zoals een systeem met statiegeld. Een andere manier is de mogelijkheid om je eigen verpakkingen mee te kunnen nemen.
Dat zorgt voor een grote discussie online en een post van Erwin Boon gaat viraal. Daarin staat verder uitgelegd hoe het huidige systeem werkt en hoe laag de inkoop bij een horecagroothandel is: 3,5 cent per balkje: 46,5 cent dus per bakje voor de horeca, want de toeslag hoeft niet te worden afgedragen.
Het bericht: " Een 2-vaks plastic (PS) frietbakje (A22) kost inkoop bij de horecagroothandel ongeveer 3,5 cent. De overheidsrichtlijn voor de plastictoeslag is 25 cent voor een plastic beker en 50 cent voor een maaltijdbak. Het is niet meer dan een richtlijn dus de snackbarhouder kan ook 1 cent in rekening brengen, maar wat denk je dat er gebeurt? Wetende dat die toeslag niet hoeft te worden afgedragen. KASSA! Hoe meer bakjes, hoe meer winst. Onzinnige toeslag, geen positief milieueffect, gebaseerd op fabels over plastic. (Maar de bedenkers van de toeslag vinden vast dat ze de planeet redden). #plastic #verpakkingen #plastictoeslag #rijksoverheid #snacks #horeca "
https3a2f2fs3 newsifierams3digitaloceanspacescom2fvkmagnewsifiercom2fimages2f2023 072fpicture vk bakje plastic 01 64a598a65806a

Bekijk hier de video