rolexveiling2

Rolex topman waarschuwt voor horloges kopen als belegging: "Gevaarlijk!"

Algemeenapr 15, 10:05
Het wordt gezien als status, een Rolex om je pols. Hoe duurder, hoe beter, want vele mensen zien het als goede belegging voor later. De horloges worden na verloop van tijd meer waard door economische groei en lage rente tarieven, niet voor niets heeft het horloge bedrijf een recordomzet gedraaid van bijna 10 miljard euro. Jean-Frédéric Dufour, topman van het bedrijf, waarschuwt om niet meer te beleggen in de horloges.

'De verkeerde boodschap'

Volgens de topman wordt daarmee 'de verkeerde boodschap' uitgestraald. In een zeldzaam interview van Dufour in een Zwitserse krant, voorafgaand aan een grote horloge beurs in Genève, geeft hij een reactie op de toegenomen belangstelling in de horloges. Tijdens de Coronapandemie werden de horloges van het merk onder de rijkere alleen maar interessanter.

Koersstijging

De prijzen stegen onder andere door lage rentetarieven en de koersstijging van bijvoorbeeld Bitcoin en andere crypto. Voor vintage horloges van de merken als Rolex, Patek en Philippe stegen de prijzen in 2021 en 2022 naar ongekende hoogtes, Rolex draaide een record omzet van dus bijna 10 miljard euro.

Daling

Na de record omzet zijn de prijzen de afgelopen twee jaar wel weer scherp gedaald. De wereldwijde economie en de hogere rentetarieven hebben daaraan bijgedragen. Dat bevestigde 'Bloomberg Subdial Watch Index', een website dat de prijzen van de meest verhandelde horloges in de gaten houdt. Volgens de site zijn de prijzen de afgelopen twee jaar met met 40% ingestort.
rolex horloge 720x328 c

Rolex

Volgens de topman van Rolex wordt ook 2024 een moeilijk jaar voor de horloges in het duurdere segment, omdat de vraag minder wordt in vergelijking met eerdere piekmomenten. Dufour verwacht dat in verhouding de kleinere merken uit Zwitserland er last van zullen hebben. "De slinger zwaait nu de andere kant op, en dat is uiteraard meer uitgesproken voor de minder gevestigde merken. Hoewel ze tijdens de opleving misschien een omzetstijging van 20 procent hebben gezien, kunnen ze nu een daling van 15 procent ervaren. Voor de grotere merken zullen die schommelingen wat minder zijn", zegt hij in het interview.

"Het is gevaarlijk!"

Ook zegt hij dat hij er fel op tegen is dat veel mensen horloges als investering gebruiken. Hij geeft aan dat zeker nu de prijzen in stroomversnelling zijn geraakt qua daling het niet verstandig is. "Ik houd er niet van als mensen horloges met aandelen vergelijken. Dit zendt de verkeerde boodschap uit en is gevaarlijk", zo zegt de Rolex-topman erover.
Bron: NZZ, Bloomberg, BSR Agency