dehoopderksen1

Johan Derksen beschuldigd van racisme na opmerking over politicus! Johan reageert!

Algemeenapr 10, 12:22
Johan Derksen heeft weer voor opschudding gezorgd met zijn uitspraken bij Vandaag Inside. Dit keer is hij het niet eens met minister Hugo de Jonge om een bedrag van 18 miljoen euro te investeren om de Friese taal te kunnen behouden. Het initiatief wordt gesteund door Tweede Kamerlid De Hoop van de PvdA-GroenLinks die zelf ook in Friesland is opgegroeid. Johan zegt er wat van en een nieuwe rel is geboren.

Fries

Derksen vraagt zich in de uitzending af of De Hoop wel het recht heeft om zich zo sterk te maken voor Friesland: "Die staat toch uit z'n nek te l**len. Kijk, als je nou iemand hebt die in Friesland geboren is, die heeft het recht om daar over te praten." Wilfred Genee probeert de racisme-uitbarsting van van Johan nog te sussen door te zeggen: "Hij is geadopteerd, door Friese ouders."

Johan

Die boodschap komt niet bij Johan aan en vraagt gelijk: "Hij is toch geen Fries, kom op zeg." gaat hij door. Waarop Wilfred Genee lacherig antwoord met: "Hij spreekt het echt hartstikke goed. Hij spreekt het echt heel goed." Waarop Johan zegt: "Ik ben toch ook geen Surinamer."

Reacties en klachten

Op social media reageren veel mensen boos op de woorden van Johan Derksen. Veel mensen vinden de uitspraken racistisch. Onder hun D66-fractievoorzitter Rob Jetten, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge en GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. Ook de politiek in Friesland houdt het bezig. NSC-Kamerlid Aant-Jelle Soepboer noemt de uitspraken van Derksen "rabiate onzin." En PvdA-Statenfracties Edou Hamstra zegt: "Bijna racisme. Vreselijk beschamend."
Bij de verschillende regionale afdelingen van discriminatie.nl zijn tot nog toe zo'n acht meldingen binnengekomen over de uitspraken die Johan Derksen heeft gedaan in Vandaag Inside over het Kamerlid Habtamu de Hoop. Bij discriminatie.nl Fryslân ging het tot iets voor 13.00 uur om twee meldingen, en daar bovenop zijn er uit het hele land nog eens een stuk of zes binnengekomen, zegt een woordvoerder van de overkoepelende discriminatie.nl.
Ook kan het College voor de Rechten van de Mens worden benaderd, zegt de directeur. "Wij doen geen uitspraken over of iets racisme is of niet, dat is aan het college. Die toetsen aan de wet wat wel of niet discriminatie is." Het meldpunt zou ook aangifte kunnen doen bij de politie. "Maar dat doen we niet heel snel." Samen met andere organisaties is destijds wel aangifte gedaan tegen de marechaussee over etnisch profileren, vertelt ze. "Het moet een grote zaak van maatschappelijk belang zijn."
De vrouw van Pieter Omzigt spreekt er schande over op X: "Het is ook nooit goed. Je groeit op in Friesland, je spreekt Fries en je voelt je Fries, maar je mag je geen Fries noemen om je huidskleur. Diep triest dat dit racisme niet weersproken wordt aan tafel."

de Hoop

De Hoop zelf kwam ook met een reactie op X en Instagram, daarin richtte hij zich rechtstreeks tot Derksen. "Nou Johan, ik ben Fries. Ik ben opgegroeid op een boerderij in Wommels. Opgevoed door twee Friese ouders." Verder zei hij: "Laat je niet vertellen wie je bent of waar je thuishoort. Nooit, door niemand".
Habtamu de Hoop, is een jonge Tweede Kamerlid me een uniek verhaal. Hij is als acht maanden oude baby geadopteerd door Friese ouders in het kleine Wommels. Hier leerde hij Fries spreken, een taal die hij nog steeds vloeiend spreekt. Voordat hij de politiek in ging, diende De Hoop als volksvertegenwoordiger voor de gemeente Súdwest-Fryslân. In 2021 maakte hij de overstap naar de landelijke politiek en werd namens de PvdA het jongste lid van de Tweede Kamer ooit.

Johan reageert! in video hieronder:

Bron: Vandaag Inside, Instagram Habtamu de Hoop